contact
vacatures
nieuws
links
zoeken
contact
Neem gerust contact met ons op!
T. 085 - 401 07 76
E. info@blueskyergonomics.nl
» bel me terug
nieuws
03
07

Arbeidsinspectie intensiveert aanpak beroepsziekten; meer aandacht voor preventie.

De Inspectie SZW, een samenvoeging van de voormalige Arbeidsinspectie, de Inspectie Werk en Inkomen en de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, wil naar eigen zeggen meer aandacht besteden aan inspecties die gericht zijn op het voorkomen dat mensen ziek worden door het werk. Dat meldt het NCRV programma Altijd Wat Monitor.

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) lopen jaarlijks naar schatting 50.000 Nederlanders een beroepsziekte op, meldt het programma. Daarnaast zouden er drieduizend mensen per jaar aan een door het werk veroorzaakte ziekte overlijden.

De Inspectie SZW zegt te erkennen dat er extra aandacht nodig is om beroepsziekten aan te pakken en geeft aan dat er een intensivering plaats moet vinden.

Schade

Volgens Altijd Wat Monitor gebruikt de inspectie 70 procent van haar capaciteit om ongevallen op het werk terug te dringen. De rest van de capaciteit zou worden ingezet om de arbeidsomstandigheden te verbeteren om op die manier het ontstaan van beroepsziekten tegen te gaan.

De jaarlijkse maatschappelijke schade veroorzaakt door werk blijkt voor 93 procent voort te komen uit beroepsziekten. Slechts 7 procent daarvan komt voor rekening van ongevallen, blijkt uit onderzoek van het programma.

"Er wordt nu veel tijd gestoken in arbeidsongevallen en preventie daarvan. Er moet heel veel meer in beroepsziekten geïnvesteerd worden dan in ongevallen", meent onderzoeker arbeidsomstandigheden aan de Universiteit van Amsterdam, Jan Popma.

De Inspectie zou aan Altijd Wat Monitor hebben uitgelegd dat ze inderdaad veel tijd besteedt aan het onderzoeken van arbeidsongevallen, omdat de wet daar nou eenmaal toe verplicht.

 terug vorige volgende
testimonials
Buro Bilan
Buro Bilan
"Vanaf de 1e afspraak tot aan de terugkoppeling en nazorg is alles zeer prettig en discreet verlopen"
» lees verder
Loes Verhoeven, Oefentherapeut
Loes Verhoeven, Oefentherapeut
"De opleiding is absoluut een geschikte aanvulling om met werkplekken aan de slag te gaan"
» lees verder
Blue Sky Ergonomics algemeen contact
© 2018 Blue Sky Ergonomics|Inloggen Home
Werkplekonderzoek
Vitaliteit
Workshops
Consultancy
Ergocoach
Opleiding Paramedici
Over ons
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Nieuws
Testimonials
Gezond werken
Vacatures
Links
Contact

Zoeken
Postadres
Postbus 1136
5200 BD 's-Hertogenbosch

Bezoekadres
Pettelaarpark 110-119
5216 PS 's-Hertogenbosch

T 085 - 401 07 76
E info@blueskyergonomics.nl
I www.blueskyergonomics.nl