contact
vacatures
nieuws
links
zoeken
contact
Neem gerust contact met ons op!
T. 085 - 401 07 76
E. info@blueskyergonomics.nl
» bel me terug
nieuws
09
12

Onderzoek IZZ en Erasmus Universiteit: 85% zorgmedewerkers heeft fysieke problemen

85% van de medewerkers in de Nederlandse zorg heeft te kampen met fysieke klachten. 23% van de medewerkers kan wegens rug-, nek- en schouderklachten het eigen werk niet meer uitvoeren. Bijna 80% van de zorgmedewerkers geeft aan fysiek zwaar werk te hebben. Ook ervaren zorgmedewerkers dat hun werk veel impact heeft op hun privéleven en dit heeft direct gevolgen voor hun gezondheid en verzuim. Bijna alle zorgmedewerkers geven daarnaast aan hun werk emotioneel belastend te vinden, dit leidt in 6% van de gevallen tot extreme emotionele uitputting. Er is nog veel te doen voor ergocoaches in de zorg.

Van alle zorgmedewerkers kampt 85 procent  met fysieke klachten. Dit is een van de conclusies uit het onderzoek ‘Gezond werken in de zorg’ van Erasmus Universiteit Rotterdam en Stichting IZZ, onder leiding van promovenda Babette Bronkhorst. Er zijn bijna elfduizend zorgmedewerkers ondervraagd, in de sectoren ZKH (ziekenhuizen), VVT (verpleeg- en verzorgingshuizen, thuiszorg), GGZ (geestelijke gezondheidszorg) en GHZ (gehandicaptenzorg). Het doel van het onderzoek is om inzicht te krijgen in de beïnvloedbare factoren voor de vermindering van fysieke en psychosociale arbeidsbelasting en de verbetering van de gezondheid en inzetbaarheid van zorgmedewerkers. “We hebben we de  achterliggende problemen beter in kaart gebracht en weten we in welke richting we de oplossingen voor verbetering van de gezondheid moeten zoeken”, zegt Dominique Vijverberg, directeur van Stichting IZZ. De inzichten moeten het zorgorganisaties mogelijk maken om hun bestaande beleid op deze terreinen te verbeteren.

Impact
In de gehele zorg zegt een kwart van de medewerkers het eigen werk niet meer te kunnen doen door rug-, nek- en schouderklachten. Bijna tachtig procent van de zorgmedewerkers geeft aan fysiek zwaar werk te hebben. Zorgmedewerkers ervaren dat hun werk veel impact heeft op hun privéleven en dit heeft direct gevolgen voor hun gezondheid en verzuim. Bijna alle zorgmedewerkers geven daarnaast aan hun werk emotioneel belastend te vinden, dit leidt in zes procent van de gevallen tot extreme emotionele uitputting. De verschillen tussen de sectoren zijn groot. En opvallend genoeg zijn ook de verschillen tussen vergelijkbare zorginstellingen groot. De precieze redenen daarvan zijn nog niet onderzocht. Indicatoren voor klachten zijn het gebruik van fysiotherapie en van psychische hulp. Voor beiden is er geen verband tussen het percentage gebruikers daarvan en de organisatiegrootte, zo blijkt uit eerder onderzoek van IZZ.

Zorgzwaarte
“We kunnen er geen genoegen mee nemen dat mensen die in de zorg werken, zoveel klachten hebben. Zeker ook omdat de verwachting is dat deze klachten de komende tijd meer voorkomen gezien de vergrijzende beroepsgroep en de toenemende zorgzwaarte van patiënten”, zegt Dominique Vijverberg.

Management
Bepalend voor het voordoen van psychische en fysieke klachten is het ‘veiligheidsklimaat’ binnen instellingen. Dat is de perceptie die medewerkers hebben van de waarde en het belang die de organisatie hecht aan fysieke belasting en lichamelijke gezondheid. Het gaat dan om prioriteit van hoger management, betrokkenheid van direct management, groepsnormen en -gedrag op de afdeling, communicatie en participatiemogelijkheden van zorgmedewerkers. Over het algemeen wordt het veiligheidsklimaat beoordeeld als gemiddeld. Binnen de ggz wordt het door een kwart als ‘slecht’ beoordeeld. Stichting IZZ roept zorgorganisaties dan ook op om te investeren in verbeteringen. Vijverberg: “Dit levert naast gezondheidsvoordeel voor de medewerker ook een rendement op voor de werkgever. Onderzoek toont aan dat elke euro die wordt geïnvesteerd 2,50 euro oplevert aan extra duurzame inzetbaarheid van medewerkers.”
 
Het gehele onderzoek en de infographic is te downloaden, via
www.stichtingizz.nl/gezondwerkenindezorg. Bron: Skipr.


terug vorige volgende
testimonials
Pien Bongers, Oefentherapeut
Pien Bongers, Oefentherapeut
"Het vol overgave toepassen van deze nascholing is vooral te danken aan het aanstekelijk enthousiasme van de lesgever en de duidelijk syllabus"
» lees verder
Sandy van Hofwegen
Sandy van Hofwegen
"Door de opleiding Ergocoach Beeldschermwerk ben ik nu in staat om mijn kennis op een professionele manier over te brengen"
» lees verder
Blue Sky Ergonomics algemeen contact
© 2018 Blue Sky Ergonomics|Inloggen Home
Werkplekonderzoek
Vitaliteit
Workshops
Consultancy
Ergocoach
Opleiding Paramedici
Over ons
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Nieuws
Testimonials
Gezond werken
Vacatures
Links
Contact

Zoeken
Postadres
Postbus 1136
5200 BD 's-Hertogenbosch

Bezoekadres
Pettelaarpark 110-119
5216 PS 's-Hertogenbosch

T 085 - 401 07 76
E info@blueskyergonomics.nl
I www.blueskyergonomics.nl