contact
vacatures
nieuws
links
zoeken
contact
Neem gerust contact met ons op!
T. 085 - 401 07 76
E. info@blueskyergonomics.nl
» bel me terug
nieuws
23
11

Ze bestaan echt: beroepen waarin je niet oud wordt

Wie na z’n vijftigste een fysiek zwaar beroep uitoefent kan zich beter laten omscholen. Na deze leeftijd op dezelfde manier doorwerken betekent dat je elk jaar vier tot zes maanden sneller oud wordt. Dat bleek in 2016 uit onderzoek door gezondheidseconoom Ravesteijn naar het effect van beleid op de gezondheidsverschillen tussen arm en rijk.

Volgens Ravesteijn kunnen mensen met zware beroepen zich na hun vijftigste beter laten omscholen. Anders lopen ze kans dat ze niet meer kunnen werken door de schade die ontstaat in hun fysiek zware beroep. Het gezondheidseffect van een jaar fysiek zwaar werk op latere leeftijd is vergelijkbaar met zestien maanden ouder worden. En bij mensen met weinig controle over de manier waarop ze elke dag moeten werken is het effect nog groter. Voor hen betekent een jaar doorwerken anderhalf jaar ouder worden.

Hulp bij omscholing

De fysiek meest zware beroepen zijn volgens Ravestein metselaar, timmerman, postsorteerder, bakker en verpleger. Als zij langer doorwerken in hun oude beroep, worden ze langer blootgesteld aan de effecten van werken die de gezondheid schaden, juist op een leeftijd waarop dat werk hen het zwaarst valt. Hulp bij omscholing is daarom gewenst, vindt Ravesteijn. Hij baseerde zich op kenmerken van 320 beroepsgroepen en gegevens over werk en gezondheid in Nederland en in Duitsland waar mensen 29 jaar lang werden geobserveerd. Zo kon Ravesteijn rekening houden met factoren die zowel selectie in beroepsgroepen als de gezondheid beïnvloedden.

Ook de waardering

Het is niet alleen de fysieke belasting die een beroep zwaar maakt. Ook de waardering van dat beroep heeft invloed op de gezondheid, volgens Ravesteijn. In Nederland geven mensen met laag gewaardeerde beroepen hun gezondheid drie keer zo vaak een slecht rapportcijfer dan mensen met hoog gewaardeerde beroepen. Hun sterftecijfer is tweemaal zo hoog, en ze raken tweemaal zo vaak arbeidsongeschikt.

Pensioenleeftijd

De pensioenleeftijd voor iedereen verhogen, zoals het kabinet nu doet, pakt voor mensen met een zwaar beroep slecht uit. Als zij twee jaar langer moeten doorwerken, leveren zij meer van hun resterende verwachte levensduur in na pensionering. De AOW-leeftijd sterker laten stijgen voor mensen in ‘lichtere’ beroepen – doorgaans mensen met een hoge opleiding en een hoger inkomen – lijkt wèl een verstandige beleidsmaatregel.

Wat is zwaar?

In een reactie in de Volkskrant geeft een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken aan dat een lijst met zware beroepen altijd arbitrair zal blijven. De woordvoerder ziet, net als de vakbonden en de werkgevers meer in maatregelen die voorkomen dat werknemers zo zwaar worden belast dat ernstige lichamelijke klachten ontstaan. De FNV verwijst naar haar eigen streven om meer generatiepacten af te sluiten. Ouderen werken dan korter, waardoor jongeren meer kunnen werken.

Bron: www.overduurzameinzetbaarheid.nlterug vorige volgende
testimonials
Imke Roodhart, Oefentherapeut
Imke Roodhart, Oefentherapeut
"Al met al vond ik het een leuke en informatieve cursus die ik zeker aanraad aan vrienden"
» lees verder
NDC Mediagroep
NDC Mediagroep
"Er werd echt de tijd genomen voor me en ik kreeg direct bruikbare adviezen"
» lees verder
Blue Sky Ergonomics algemeen contact
© 2018 Blue Sky Ergonomics|Inloggen Home
Werkplekonderzoek
Vitaliteit
Workshops
Consultancy
Ergocoach
Opleiding Paramedici
Over ons
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Nieuws
Testimonials
Gezond werken
Vacatures
Links
Contact

Zoeken
Postadres
Postbus 1136
5200 BD 's-Hertogenbosch

Bezoekadres
Pettelaarpark 110-119
5216 PS 's-Hertogenbosch

T 085 - 401 07 76
E info@blueskyergonomics.nl
I www.blueskyergonomics.nl