contact
vacatures
nieuws
links
zoeken
contact
Neem gerust contact met ons op!
T. 085 - 401 07 76
E. info@blueskyergonomics.nl
» bel me terug
nieuws
08
11

5 tips voor fitte medewerkers

1. Stimuleer een gezonde levensstijl

Bewegen is gezond, ook op kantoor. Uit Harvard-onderzoek blijkt dat te lang zitten botontkalking, diabetes en hartproblemen kan veroorzaken. Dus hoe krijg je medewerkers in beweging? Er zijn steeds meer bedrijven die sport onderdeel maken van de werkdag met een eigen fitnessruimte of dagelijkse work-out tussen de bureaus. Meer bewegen kan ook zonder dat medewerkers zich in het zweet werken. Maak de lift minder zichtbaar zodat medewerkers de trap nemen en stimuleer staand werken door hoge tafels aan te schaffen.

2. Bied preventieve gesprekken aan met de bedrijfsarts

Het is slim preventieve gesprekken met de bedrijfsarts aan te bieden want psychische klachten zijn veruit de grootste oorzaak van langdurig verzuim. Hoe gaat het met een medewerker? Is er een goede balans tussen werk en privé? Zo kunt u problemen vooraf signaleren en samen kijken hoe werkzaamheden eventueel kunnen worden aangepast.

3. Voorkom verveling

Vervelen: kent u het nog? Na de ‘burn-out’ is nu ook de ‘bore-out’ een veelvoorkomend verschijnsel. Verveling klinkt misschien als een luxeprobleem, maar de gevolgen kunnen ernstig zijn. De Zwitserse organisatieadviseurs Peter Werder en Philippe Rothlin stellen in hun boek Bore-out dat ongeveer 15 procent van de kantoorwerkers zich zó vervelen dat ze er ziek van worden. Net als met een burn-out voelen mensen zich prikkelbaar, apathisch, lamgeslagen en soms depressief. Wilt u dit voor zijn? Praat dan met medewerkers over ambities, zorg ervoor dat zij zich kunnen ontwikkelen en biedt daarvoor de nodige scholing aan.

4.Wees flexibel

Probeer aan te sluiten bij het leefritme van medewerkers. In de tankopslagbranche loopt nu bijvoorbeeld een experiment met een flexrooster waarbij medewerkers een voorkeur kunnen opgeven voor een dagdeel. Sandra de Bont, directeur van de belangenorganisatie van tankopslagbedrijven: “Als jongere werknemers graag om een uur of vier thuis willen zijn vanwege de kinderen, kunnen we dat aanvullen met oudere werknemers die het geen probleem vinden later thuis te komen.”

5. Maak demotie bespreekbaar

Dankzij de vergrijzing en de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd zijn er steeds meer oudere werknemers. Demotie is een logische manier om het werk op oudere leeftijd vol te houden, maar is vaak nog taboe. Rob Lindenberg loopt hier ook tegenaan als hoofd P&O bij Agua+: “Het probleem is dat je bij demotie altijd aan de portemonnee komt. Je moet oudere werknemers ervan overtuigen dat het beter is nu een stapje terug te doen dan om over 5 jaar afgekeurd te worden. Ook de CAO legt vaak beperkingen op. Je kunt iemand niet zomaar een schaal terugzetten, terwijl het logisch is dat iemand wordt betaald naar rato van zijn werk.” Hij pleit voor een positievere sfeer rond demotie, ook bij overheid en vakbonden.

Bron: www.overduurzameinzetbaarheid.nl (Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Centraal Beheer)terug vorige
testimonials
Leonie Porton, Oefentherapeut
Leonie Porton, Oefentherapeut
"Korte en krachtige opleiding.Inspirerende trainingsruimte en een fijne trainer!"
» lees verder
Burgerhout
Burgerhout
"Blue Sky Ergonomics heeft onze ergocoaches de bagage en tools gegeven die zij nodig hebben om de ergonomie binnen ons bedrijf naar een hoger plan te tillen"
» lees verder
Blue Sky Ergonomics algemeen contact
© 2018 Blue Sky Ergonomics|Inloggen Home
Werkplekonderzoek
Vitaliteit
Workshops
Consultancy
Ergocoach
Opleiding Paramedici
Over ons
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Nieuws
Testimonials
Gezond werken
Vacatures
Links
Contact

Zoeken
Postadres
Postbus 1136
5200 BD 's-Hertogenbosch

Bezoekadres
Pettelaarpark 110-119
5216 PS 's-Hertogenbosch

T 085 - 401 07 76
E info@blueskyergonomics.nl
I www.blueskyergonomics.nl