contact
vacatures
nieuws
links
zoeken
contact
Neem gerust contact met ons op!
T. 085 - 401 07 76
E. info@blueskyergonomics.nl
» bel me terug
nieuws
06
02

Rug- en nekpijn drukken grote stempel op privéleven werkende Nederlanders

Amsterdam, 06 februari 2012 – Bijna de helft van de werkende Nederlanders (49,5%) heeft last van rug- of nekpijn tijdens of na het werk. Deze klachten drukken een grote stempel op hun privéleven. Van hen moet een op de drie dagelijks (leuke) dingen laten. Bijna een kwart van de ondervraagden geeft aan hierdoor zelfs slecht te slapen. Dit blijkt uit het ‘ThermaCare 9 tot 5 rug- en nekklachtenonderzoek’

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat het uitoefenen van hobby’s, sport en sex lijdt onder rug- en nekklachten. Een op de drie moet dagelijks (leuke) dingen laten als sporten, het huishouden of sex.

Te lang achter de computer

Als belangrijkste oorzaken voor rug- of nekpijn bij de werkende Nederlanders worden té lang achter een computer zitten (42,9%), een slechte zithouding (38,1%) en/of stress (30%) genoemd. Werkende Nederlanders belanden vaak in de vicieuze cirkel van rug- of nekpijn, slecht slapen, minder effectief werken, slecht slapen, nog minder effectief en meer rug- of nekpijn.Ook noemen we te weinig tijd voor sport als oorzaak voor rug- en nekpijn.

De meeste pijn wordt ervaren door mensen met kantoorbanen in het bedrijfsleven (34,3%), gevolgd door mensen uit de medische/verzorgende wereld en ambtenaren. Zij brengen gemiddeld 7 uur per dag zittend door. Bijna een derde (32,6%) van de Nederlanders weet van collega’s dat ze last hebben van rug- of nekpijn.

Natuurlijke oplossingen populairder dan slikken pijnstillers

Tussen 9 en 5 proberen we de pijn vooral te verlichten door een rondje te lopen (50%). Een natuurlijke oplossing is hiermee populairder dan het slikken van pijnstillers, dat op de tweede plek staat (41%). Eenmaal thuis zien we warmte als de beste therapie. Het liefst nemen we een warme douche (22%) tegen de pijn.

Pijn en slecht slapen, maar niet ziekmelden

Opvallend is dat terwijl we regelmatig pijn ervaren en er vaak slecht door slapen, er weinig wordt geklaagd. Maar liefst 99% meldt zich niet ziek en 2% schakelt de arbodienst in.

Waarom komen rug- of nekpijn zo vaak voor?

Bedrijfsarts Pieter de Jongh geeft naar aanleiding van het onderzoek het volgende aan: “Langdurig zittend werk, staand werken en gehurkt werken vergroten de kans op nek- en lage rugklachten. Hoe langer je in deze houdingen achtereen werkt, des te meer kans op klachten. De gangbare veronderstelling dat mensen die veel achter de computer zitten een groter risico op RSI lopen blijkt echter onjuist. Integendeel, er is geen verband tussen de duur van het computergebruik en het optreden van klachten”.

De Jongh geeft een aantal oorzaken voor rug- of nekpijn:

- We bewegen te weinig: we zijn gebouwd om te bewegen

- Er is een relatie tussen bepaalde houdingen en (rug) klachten.

- Er is mogelijk een relatie tussen langdurige stress en klachten als rug en nekklachten.

Tips van de bedrijfsarts

Uit het onderzoek blijkt dat er veel klachten over rug- of nekpijn zijn  onder werkende Nederlanders, maar dat ze niet veel hulp zoeken. Je kunt er zelf ook veel aan doen:

1. Beweeg zo veel mogelijk, ook tijdens je werk. Maak korte breaks, maak een lunchwandeling of doe desnoods oefeningen achter de computer. Beweeg thuis matig-intensief: minimaal half uur per dag.

2. Zorg voor ontspannen werken. Ga in gesprek met uw leidinggevende als u onder spanning staat. Vraag ook uw bedrijfsarts voor advies.

3. Soms lukt ontspannen werken niet. Zorg dan voor ontspanning na het werk. Denk aan sporten, de sauna (warmte) en leuke mensen om je heen (dit is weer ander soort “ warmte”).

4. Onderzoek wat voor jou werkt. Helpt meer bewegen? Is er stress? Helpt warmte op een pijnlijke plek? Helpt een massage?

5. De meeste houdingstips voor op het werk zijn goed bedoeld. Toch worden ze zelden opgevolgd. Dat komt omdat ze vaak onnatuurlijk zijn: zit rechtop of til door je knieën.

Bron: www.medicalfacts.nlterug vorige volgende
testimonials
Jackelien de Ruijter, Oefentherapeut
Jackelien de Ruijter, Oefentherapeut
De cursus heeft mij door middel van de meetinstrumenten en de opbouw van een verslag handvatten gegeven om verder mee te kunnen in de praktijk.
» lees verder
Pien Bongers, Oefentherapeut
Pien Bongers, Oefentherapeut
"Het vol overgave toepassen van deze nascholing is vooral te danken aan het aanstekelijk enthousiasme van de lesgever en de duidelijk syllabus"
» lees verder
Blue Sky Ergonomics algemeen contact
© 2018 Blue Sky Ergonomics|Inloggen Home
Werkplekonderzoek
Vitaliteit
Workshops
Consultancy
Ergocoach
Opleiding Paramedici
Over ons
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Nieuws
Testimonials
Gezond werken
Vacatures
Links
Contact

Zoeken
Postadres
Postbus 1136
5200 BD 's-Hertogenbosch

Bezoekadres
Pettelaarpark 110-119
5216 PS 's-Hertogenbosch

T 085 - 401 07 76
E info@blueskyergonomics.nl
I www.blueskyergonomics.nl