Workshops

Slaap en ploegendienst

Het werken in ploegendiensten kan er voor zorgen dat je natuurlijk ritme - je bioritme - verstoord raakt. Het lichaam is gewend om overdag actief te zijn en te rusten in de nacht. Door wisselende diensten raakt dit ritme in de war. Daardoor hebben mensen die in ploegendiensten werken vaak moeite met goed slapen. De hieruit voortvloeiende slaperigheid tijdens het werk kan leiden tot concentratieproblemen, vergissingen, ongelukken op de werkvloer en verzuim. De toename van de 24 uur maatschappij zal dit alleen maar versterken.

Doel
De workshop heeft als doel het effect van de ploegendienst op de interne klok van de werknemers te verminderen. Dit zorgt voor een betere gezondheid en is veiliger op het werk. De workshop heeft een preventieve en curatieve aanpak en is gericht op het eigen gedrag en verantwoordelijkheid van de werknemer. Denk bijvoorbeeld aan de slaap hygiëne, beweging, do's and don'ts en oefeningen.

Opbouw 2 uur durende workshop
  • Theorie; Slaapeducatie, soorten ploegendienst, gevolgen van ploegendienst, inzichten die gezond slaapgedrag bevorderen, preventieve/curatieve aanpak, praktische adviezen en tips.
  • Praktijk; Het ervaren van verschillende oefeningen vanuit Mindfulness en Cognitieve gedragstherapie om toe te passen bij het verstoorde slaappatroon.
  • Vragen bespreken; vragen beantwoorden en ervaringen uitwisselen.

  • Inzicht
    Gelukkig zien we steeds meer dat er aandacht is voor een goede nachtrust en begrijpen we dat dit essentieel is voor fitte en productieve werknemers. Goed slapen is namelijk belangrijk om goed te kunnen functioneren op de werkvloer. Het zorgt voor ons lichamelijk herstel na een dag vol activiteiten. Blue Sky Ergonomics geeft inzicht in de oorzakelijke en in standhoudende factoren die de slaap negatief beïnvloeden. Het is belangrijk dat de werknemer ontdekt wat zijn of haar aandachtspunten zijn voor een betere nachtrust, en daarbij leert hoe je, door anders met deze factoren om te gaan, je slaap kunt verbeteren.