Ervaringen

Geldtransporteur Willem, Brinks

Geldtransporteur Willem:

 ‘Deze tiltraining helpt klachten voorkomen’ 

Willem (50) werkt al 25 jaar als geldtransporteur, zowel dispatch als binnendienst én op de geldwagen. Al die jaren heeft hij nooit klachten of blessures gehad. Begin november volgde hij de tiltraining die aan alle transporteurs wordt aangeboden.

Willem: ‘Ik ben vrij lang en ben me altijd bewust van mijn houding, mede doordat ik zeven jaar in het leger heb gezeten. Daar moesten we sjouwen met rugzakken van 40 kilo. Voor mij is het een automatisme op daarop te letten. Ook doe ik vijf keer in de week aan fitness, dat zal zeker bijdragen.

Afgestemd op ons werk

Deze tiltraining was echt goed afgestemd op onze praktijksituatie. We werken nu eenmaal in krappe ruimtes. Als je achterin een geldwagen met 25 koffers staat, dan kun je niet altijd een goede positie aannemen. Op de eenmanswagen is denk ik het zwaarst. Want dan ben je in je eentje en til je het meest. Ik ben in de training weer op een paar dingen gewezen, zoals:

• je kunt beter gaan zitten achterin de wagen dan op je hurken werken;
• je voeten moeten in één lijn staan met je gezicht (alle neuzen één kant op) als je tilt;
• als de omstandigheden lastig zijn, zoals een krappe ruimte, probeer dan toch op je houding te letten;
• als je moe wordt, heb je de neiging in te zakken. Probeer juist dan rechtop en in beweging te blijven. Bijvoorbeeld door je voeten te bewegen, zodat je bloed goed blijft stromen.
• til niet meer dan je aankan, beter 3x lopen dan 1x teveel;

Preventief

Ik denk dat de tiltraining heel belangrijk is om klachten te voorkomen. Het kost je maar een uur en levert veel op. Blue Sky Ergonomics die de training organiseert, koppelt onze ervaringen terug naar het management. Dus er wordt naar ons geluisterd. Zo blijven we met elkaar in gesprek over de ergonomische aspecten van ons werk.’

 

 

 

Geldtransporteur Willem, Brinks
« terug naar overzicht ervaringen